Werken bij de boer
Perenoogst 2021
Het was even spannend, omdat de peren nu erg snel rijpen door warmte van de afgelopen drie weken, dit konden de plukkers ook aan de peren zien en zo veel leren over de invloed van het klimaat op de oogst van biologische perenteler William Pouw. De start van de oogst moest daarom op het laatste moment nog aangepast worden. En William was blij met de extra handen om ervoor te zorgen dat alle peren geplukt waren voordat ze van de boom vielen.
In 2021 ging de tweede editie van Harvest Heroes van start in de boomgaarden van Schalkwijk. Met meer dan 20 plukkers kwamen er ook verschillende internationale studenten bij elkaar, die kennis wilde maken met de Nederlandse landbouw en de regionale cultuur.
Harvest Heroes
Tijdens de perenoogst 2020 gingen 21 studenten bij biologische fruitteller William Pouw aan de slag. De studenten hebben van het buiten werken enorm genoten en veel geleerd over de grootschalige voedselproductie. De plukgroep was een goed gemengd gezelschap van Nederlanders en buitenlanders, van studenten die al een idee hebben wat er moet veranderen in ons voedselsysteem tot jonge mensen voor wie het een nieuw onderwerp is. Dit leidde tot interessante gesprekken met fruitteler William Pouw die regelmatig langs kwam.
De waardering voor hun eten en de tijd, energie en werk die erin gaat is exponentieel gegroeid en William ziet het als een investering in een toekomstig voedselsysteem dat op een duurzame manier meerwaarde creëert.
Lees hier meer over de ervaring en verhalen van de Harvest Heroes van 2020.
In 2021 gaan wij hiermee verder aan de slag in samenwerking met de initiative De Seizoensarbeiders.
Kijk hier naar de vacature en meld je aan als Seizoensarbeider voor de zomer 2021.

Schud de hand die je voedt
In de loop van 2018 hadden UU-studenten en Local2Local-medewerkers Cris Arribas en Danika Moore een idee: Working @ the Farm. Een platform dat jong talent koppelt aan boeren en producenten, voor eerlijk en nuttig werk op het boerenerf, voor duurzame uitdagingen, voor onderzoek op basis van de Sustainable Development Goals (SDG) en voor kennisuitwisseling. “Laat studenten groeien, buiten het leslokaal.”
Local2Local Talents is het directe resultaat van hun idee en Working @ the Farm is hierin verankerd. Vanzelfsprekend.

Cris Arribas en Danika Moore leggen het uit:
“Het geglobaliseerde voedselsysteem is onhoudbaar geworden, een aanzienlijke verschuiving naar lokale voedselketens is noodzakelijk. Het aantal boeren in Nederland neemt af en er is steeds minder interesse bij de nieuwe generatie om het beroep voort te zetten. Een gebrek aan bewustzijn van het belang van lokale producten leidt consumenten naar producten die direct beschikbaar zijn. Dit willen wij veranderen.”
Groentetuin Tuinderij Dijkzigt
Local2Local werkt samen met Jan en Willemke van biologische boerderij Tijnderij Dijkzigt in Rijswijk en de studentengemeenschap van de Universiteit Utrecht van Groentetas om eigen biologische groenten te verbouwen en de meeste groenteproducten van Local2Local en Groentetas voor klanten in te kopen.
Deze samenwerking is een win-win op verschillende niveaus: Jan en Willemke kunnen rekenen op hulp van een groep toegewijde vrijwilligers die werken aan zaaien, planten en oogsten, studenten gaan aan de slag op het land, leren van de landbouw, maar dragen ook bij aan hun kennis, klanten van Local2Local en Groentetas weten precies wat ze kopen en waar het vandaan komt. Al deze factoren maken deze biologische tuinderij levensvatbaar op kwaliteit, transparantie en prijs.
Ben je geïntrigeerd en wil je vrijwilligerswerk doen, vaardigheden leren en toepassen? Meld je aan!

Kiwi-oogst
Kun je het geloven? Nederlandse kiwi’s en kiwibomen. Biologisch zelfs. Beter nog, ze zijn uniek in Nederland, voornamelijk gekweekt door de L2L-boerderij Nieuw Slagmaat in Bunnik, gelegen op een steenworp afstand van het hoofdkantoor van Amped Talents. Nieuw Slagmaat experimenteerde met het cultiveren van dit exotische fruit in 2016. Nu zijn ze hier permanent.
Het oogsten en de publieke evenementen van de boerderij vereisen een helpende hand. Claim je plek en meld je aan voor het nieuwe seizoen!
Fruitoogst
Elk jaar in september en oktober hebben veel fruittelers hulp nodig bij het plukken en verpakken van de nieuwe oogst. Het is eenvoudig werk, maar eerlijk en leuk, omdat je het samen doet. Je leert de boerderij kennen, je bent buiten, je voelt het seizoen op zijn best. Wat wil je nog meer?
Neem contact met ons op om opties en beschikbaarheid te bespreken.
Kersenoogst
Er zijn nog maar enkele echte kersenteeltbedrijven in de regio Utrecht, hun vraag naar helpende handen piekt rond de oogsttijd. Maar daar stopt het niet. Eén teler is vooral beroemd om zijn jaarlijkse Kersenfestival in Cothen, het grootste in zijn soort in Europa.
Hou je van een kers bovenop je CV? Meld je aan!