Duurzame producten
Local2Local Talents heeft een aardige track record opgebouwd met duurzame productontwikkeling, ontstaan vanuit de L2L-samenwerking met boeren, producenten, ondernemers, klanten en onderwijs- en zorginstellingen. Deze bijzondere producten ontstaan binnen de context van korte voedselketens en vanuit de overtuiging dat het anders moet en ook anders kan.
Dit zijn enkele voorbeelden van producten en projecten die voortgekomen zijn uit deze praktijk en waarbij de studentencommunities van Local2Local een belangrijke rol hebben gespeeld en nog steeds spelen. Voor een duurzame impact.
Project Oat: haverteelt in de Nieuwe Hollandse Waterlinie
Project Oat, ‘Haver verbouwen in de Hollandse Waterlinie’, is een initiatief van Amped en Local2Local Projects, in samenwerking met het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC), bakkerij De Veldkeuken, Universiteit Utrecht en partners binnen de Utrecht Food Freedom-alliantie, om enerzijds een innovatief en beproefd voedselproduct te ontwikkelen op basis van haver uit de korte keten, anderzijds om op bestaande grond van de Nieuwe Hollandse Waterlinie-forten gewassen (haver, gerst) te telen die ooit hun roots hadden in Nederland, maar langzaam zijn verdwenen. De gewassen zijn goed voor de mens en voor de bodem. Binnen de samenwerking zal worden aangetoond wat de gewassen doen voor de bodemstructuur en de biodiversiteit. Er worden lokale, ambachtelijke producten van gemaakt en ze worden vergezeld van een culturele, ambachtelijke, gezonde en duurzame boodschap, lokaal vermarkt.
Vroeger lagen rond de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie (NHW) veel akkers met haver. Dit graangewas werd daar voornamelijk verbouwd als bulkvoer voor de vele werkpaarden die gebruikt werden voor het transport van (militaire) materialen op en rond de forten. Tegenwoordig is in het fortengebied vrijwel geen teelt van haver meer. Dat is jammer, want haver heeft veel voordelen op het vlak van bodemverbetering, de lokale biodiversiteit, de gezondheid en de economie.
Daarom is een project opgestart om meer haver te gaan verbouwen rond de forten. Van het geoogste graan worden bier, brood en taart gemaakt door lokale producenten. Dit haverveldje in de Botanische Tuinen Utrecht (die liggen op en rond Fort Hoofddijk, onderdeel van de NHW) vraagt aandacht voor dit project waarbij het landschap van de NHW wordt ingezet ter bevordering van een duurzame voedselcultuur in verstedelijkt gebied.
Het project ‘Haver verbouwen in de Hollandse Waterlinie’ wordt financieel gesteund door ELFPO, het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.
Buzzed honingbier voor biodiversiteit
Local2Local heeft samen met HNYB, Jos Eberson van Brouwerij Hommeles en Eline Holtes van HKU Design geholpen bij het vervaardigen van een eigen honingbier. Naast het feit dat het bier superlekker is, is het ook nog eens goed voor het herstel van de bijenpopulatie en biodiversiteit. Tijdens het Food-y-Fort festival op Fort bij Rijnauwen in 2016 was dit bijzondere bier voor het eerst te proeven en bestellen.

Get Wasted - biologische perenwodka
Met deze heerlijke, duurzame en betaalbare perenwodka hoef je nooit meer je drankkeuze te verantwoorden.
Local2Local wil lokale producten zo transparant en aantrekkelijk mogelijk maken en streeft naar een duurzame industrie door het gat tussen producent en consument te verkleinen. Local2Local betrekt daarom studenten bij dit duurzame voedselnetwerk en de uitdagingen op het gebied van reststromen.
L2L sloeg de handen ineen met William Pouw, dé biologische boer in Schalkwijk (Utrecht) en studenten van de Universiteit Utrecht om biologisch perensap dat verloren zou zijn gegaan een nieuwe bestemming te geven.
Het resultaat: 100% biologische wodka gemaakt van reststromen perensap: ‘Get Wasted‘.

Food-y-Bag: voedseltas voor studenten


HNYB: honing en biodiversiteit
