Local2Local Talents Local2Local Talents
  • Vacatures
  • Aanmelden
  • Portfolio
    • Portretten
    • Local2Local
    • Werken bij de boer
    • Duurzame producten
    • Stages en onderzoek
    • Evenementen
    • Vrijwilliger
    • Voedseltransitie
  • Voor opdrachtgevers
  • Het fort – de basis
  • Contact
  • Nieuws
  • Let’s Get Local
  • Over Local2local
Local2Local Talents

Duurzame producten

Local2Local Talents heeft een aardige track record opgebouwd met duurzame productontwikkeling, ontstaan vanuit de L2L-samenwerking met boeren, producenten, ondernemers, klanten en onderwijs- en zorginstellingen. Deze bijzondere producten ontstaan binnen de context van korte voedselketens en vanuit de overtuiging dat het anders moet en ook anders kan.

Dit zijn enkele voorbeelden van producten en projecten die voortgekomen zijn uit deze praktijk en waarbij de studentencommunities van Local2Local een belangrijke rol hebben gespeeld en nog steeds spelen. Voor een duurzame impact.

Project Oat: haverteelt in de Nieuwe Hollandse Waterlinie

Project Oat is een initiatief van Amped en Local2Local Projects, in samenwerking met het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC), bakkerij De Veldkeuken, Universiteit Utrecht en partners binnen de Utrecht Food Freedom-alliantie, om enerzijds een innovatief en beproefd voedselproduct te ontwikkelen op basis van haver uit de korte keten, anderzijds om op bestaande grond van de Nieuwe Hollandse Waterlinie-forten gewassen (haver, gerst) te telen die ooit hun roots hadden in Nederland, maar langzaam zijn verdwenen. De gewassen zijn goed voor de mens en voor de bodem. Binnen de samenwerking zal worden aangetoond wat de gewassen doen voor de bodemstructuur en de biodiversiteit. Er worden lokale, ambachtelijke producten van gemaakt en ze worden vergezeld van een culturele, ambachtelijke, gezonde en duurzame boodschap, lokaal vermarkt.

Vroeger lagen rond de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie (NHW) veel akkers met Haver. Dit graangewas werd daar voornamelijk verbouwd als bulkvoer voor de vele werkpaarden die gebruikt werden voor het transport van (militaire) materialen op en rond de forten. Tegenwoordig is in het fortengebied vrijwel geen teelt van Haver meer. Dat is jammer, want Haver heeft veel voordelen op het vlak van bodemverbetering, de lokale biodiversiteit, de gezondheid en de economie.

Daarom is een project opgestart om meer Haver te gaan verbouwen rond de forten. Van het geoogste graan worden bier, brood en taart gemaakt door lokale producenten. Dit haverveldje in de Botanische Tuinen Utrecht (die liggen op en rond Fort Hoofddijk, onderdeel van de NHW) vraagt aandacht voor dit project waarbij het landschap van de NHW wordt ingezet ter bevordering van een duurzame voedselcultuur in verstedelijkt gebied.

haver
Forten
Haverbord voorkant
Haverbord achterkant

Buzzed honingbier voor biodiversiteit

Local2Local heeft samen met HNYB, Jos Eberson van Brouwerij Hommeles en Eline Holtes van HKU Design geholpen bij het vervaardigen van een eigen honingbier. Naast het feit dat het bier superlekker is, is het ook nog eens goed voor het herstel van de bijenpopulatie en biodiversiteit. Tijdens het Food-y-Fort festival op Fort bij Rijnauwen in 2016 was dit bijzondere bier voor het eerst te proeven en bestellen.

Buzzed
Buzzed
8_buzzed
Buzzed
1_buzzed
2_buzzed
3_buzzed
4_buzzed
5_buzzed
6_buzzed
7_buzzed

Get Wasted - biologische perenwodka

Met deze heerlijke, duurzame en betaalbare perenwodka hoef je nooit meer je drankkeuze te verantwoorden.

Local2Local wil lokale producten zo transparant en aantrekkelijk mogelijk maken en streeft naar een duurzame industrie door het gat tussen producent en consument te verkleinen. Local2Local betrekt daarom studenten bij dit duurzame voedselnetwerk en de uitdagingen op het gebied van reststromen.

L2L sloeg de handen ineen met William Pouw, dé biologische boer in Schalkwijk (Utrecht) en studenten van de Universiteit Utrecht om biologisch perensap dat verloren zou zijn gegaan een nieuwe bestemming te geven.

Het resultaat: 100% biologische wodka gemaakt van reststromen perensap: ‘Get Wasted‘.

Get Wasted
Get Wasted
Get Wasted
Get Wasted
Get Wasted

Food-y-Bag: voedseltas voor studenten

De studenten Diede Koppenol, Arne Wolven, Cato Pierau en Maryse Kipping van de opleiding Food Innovation aan de HAS Den Bosch hielpen Local2Local met de verbetering van het Food-y-Bag aanbod. De groep studenten keken opnieuw naar de Local2Local-webshop en de Food-y-Bags. Hun bijdrage heeft L2L enorm geholpen bij het duurzamer maken van het aanbod. “We empower a new generation!”
Food-y-Bag
Food-y-Bag

HNYB: honing en biodiversiteit

HNYB houdt bijen op een zorgzame en natuurgetrouwe wijze, waarbij het welzijn van de honingbijen voorop staat. Hierdoor zijn wij in staat om op een unieke wijze honing te oogsten en zijn al onze honingsoorten zonder toevoegingen, koud geslingerd en daarmee rijk aan enzymen, mineralen en vitaminen.
HNYB richt zich op het herstel, versterken, maar bovenal vitaliseren van de bijenpopulatie in Nederland met het HNYB-adoptieprogramma. Daarvoor biedt HNYB organisaties, openbare besturen en particulieren de mogelijkheid een bijenvolk te adopteren. Het HNYB adoptieprogramma is een initiatief van de imkerij in Wageningen, in samenwerking met Local2Local.
HNYB
HNYB
HNYB
HNYB

Ga een pagina terug

talents_icon

Contact

Local2Local Talents
Fort bij ‘t Hemeltje

Fortweg 9
3992 LX Houten
talents@local2local.nl
+31 6 571 263 47

Privacyverklaring

Aanmelden

Ben je geïnteresseerd in onze vacatures?
Meld je dan hier aan!

Opdrachtgever of partner worden?
Meld je dan hier aan!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief